Facebook Flickr YouTube Sejmometr

Region: Są powody do dumy [WIDEO]

Dodano: 15 sierpnia 2013

Foto

Na świecie wspaniałe jest nie to, w którym miejscu stoimy, lecz to, w jakim kierunku podążamy, mówił Oliwer W. Holmes. Doskonale wiedzą o tym studenci poznańskiej School of Form, którzy realizując swoje marzenia dostarczyli nam kolejnych powodów do dumy. Zbudowanym przez nich robotem, który sam potrafi przygotować i upiec ciasto, zainteresowała się telewizja CNN.

 

 

Reporterzy amerykańskiej stacji informacyjnej, przygotowując program do serii Blueprint, odwiedzają najlepsze szkoły zajmujące się projektowaniem przemysłowym, które dzięki swoim pomysłom i projektom będą miały wpływ na wygląd i działanie świata w przyszłości. Przygotowany w lipcu materiał o wyczynie poznańskich studentów będziemy mogli obejrzeć już 29.08., jako segment programu Connect The World, emisja o godz. 21:30 naszego czasu.

 

Let's cook the future

 

Robot KUKA, przed zaprojektowaniem przez studentów poznańskiej szkoły designu, Scholl of Form, pracował w fabryce samochodów. Obecnie sam potrafi upiec ciasto; wie w jaki sposób odmierzyć składniki, połączyć je w całość, upiec ciasto oraz podać gotowy już produkt. W projekcie zastosowano robota KR 60 HA (High Accuracy) firmy KUKA Roboter.

 

Jak wielokrotnie podkreślał Oskar Zięta, koordynator projektu, idea robota wywodzi się z przemysłu i polega na tym, że maszyna jest w stanie wykonywać w danym takcie precyzyjne ruchy. My, wyjęliśmy go z przemysłu, by zaprojektować zupełnie odmienny proces, w tym przypadku gotowanie. Wcześniej na linii samochodowej spawał zaginał, łączył elementy.

 

 

 

Aby móc porcjować jedzenie, gotować, piec lub podawać sok, maszyna potrzebuje innych narzędzi niż do składania maszyn, ale też innych niż w tej samej sytuacji wykorzystałby człowiek. Zięta zwraca też uwagę, że najważniejszym i najtrudniejszym elementem do zaprojektowania był sam proces nalewania, czy też pieczenia. Gotowanie to doświadczenie, które jest bliskie nam wszystkim. Z drugiej strony zapisanie naszych codziennych, niemal instynktownych zachowań w kuchni w sposób zrozumiały dla maszyny to nie lada wyzwanie, któremu chcieliśmy sprostać. Każdy ruch trzeba opisać algorytmem lub parametrem - tłumaczy Oskar Zięta.

 

Sukces studentów School of Form kolejny raz dowodzi, że warto mieć dobre pomysły, a dzięki nim możemy być dzisiaj dumni z Poznania.

 

 

Więcej [WIDEO]: tutaj,   fb/schoolofform

 

 

 

 

Źródło, fot.: facebook.com/schoolofform, tvn24.pl, robotyka.com

 

 

 

 

 


© 2010 - 2012 Rafał Grupiński

Realizacja: Trawka Studio